Το ανάκτορο «δεν ανήκει ούτε σε μένα, ούτε στην οικογένειά μου» δήλωσε κατηγορηματικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφορικά με το παλάτι που παρουσίασε πρόσφατα ο Αλεξέι Ναβάλνι, υποστηρίζοντας πως ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο.
Με αυτή τη φράση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευσε κατηγορηματικά όσα του προσάπτει ο επικριτής του Αλεξέι Ναβάλνι στην έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα με μορφή ταινίας που αναρτήθηκε στο YouTube, σύμφωνα με την οποία το πολυτελές ανάκτορο, που έχει ανεγερθεί στην τοποθεσία Γκελεντζίκ (περιοχή Κρασνοντάρ) και, ως προς την έκταση του, ισοδυναμεί με 39 πριγκιπάτα του Μονακό.
«Δεν είδαν την ταινία, δεν είχα ελεύθερο χρόνο» λέει ο Βλαντιμίρ Πούτιν
«Δεν είδα αυτή την ταινία απλά επειδή δεν είχα ελεύθερο χρόνο, αλλά είδα κάποια αποσπάσματα που επέλεξαν οι σύμβουλοι μου», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε με φοιτητές ΑΕΙ, και προσέθεσε : «Τίποτα απ' όσα αναφέρονται σ’ αυτή την ταινία ως δική μου ιδιοκτησία, δεν ανήκει σε μένα ούτε στους συγγενείς μου και ποτέ δεν ανήκε. Ποτέ!».
Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί ότι με τις φήμες για το «ανάκτορό» του στο Γκελεντζίκ προσπάθησαν να κάνουν «πλύση εγκεφάλου» στους Ρώσους. «Αυτά τα στοιχεία κυκλοφορούν εδώ και 10 χρόνια. Και τώρα θεωρώντας ότι είναι κατάλληλη η περίσταση, τα συναρμολόγησαν και αποφάσισαν με όλα αυτά τα υλικά να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους πολίτες μας », δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Για τέτοιες ιδιοκτησίες υπάρχουν έγγραφα, λέει ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέστησε στους φοιτητές την προσοχή ότι για οποιαδήποτε παρόμοια ακίνητη περιουσία πρέπει να υπάρχουν κάποια έγγραφα, στοιχεία για μεταφορές χρημάτων, «έστω κάποια συμβόλαια στον συμβολαιογράφο, πρέπει να έχουν μείνει κάποια ίχνη, στα συμβολαιογραφικά βιβλία, σε ηλεκτρονική μορφή».
Ο Αλεξέι Ναβάλνι και η ομάδα του από το Ίδρυμα Αγώνα κατά της Διαφθοράς, του οποίου ηγείται και το οποίο έχει καταχωριστεί στο μητρώο των "πρακτόρων ξένης χώρας", αφότου επέτρεψε στη Ρωσία την προηγούμενη εβδομάδα (17 Ιανουαρίου), ανάρτησαν στις 19 Ιανουαρίου στο You Tube ένα βίντεο διάρκειας περίπου δύο ωρών, με τίτλο «το ανάκτορο του Πούτιν», το οποίο μέχρι στιγμής έχει σημειώσει 86 εκατομμύρια θεάσεις.
Το βίντεο με τις αποκαλύψεις Ναβάλνι
Ο Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή του τα σχέδια κάτοψης που διέρρευσαν της πολυτελούς ιδιοκτησία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην νότια ακτή της Μαύρης θάλασσας της Ρωσίας, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν εικονικά οι εσωτερικοί χώροι του παλατιού.
Θέατρο, σπα, strip club και υπόγειο παγοδρόμιο εντός των χώρων
Οι εκπληκτικές τρισδιάστατες εικόνες του εσωτερικού του «Παλατιού του Πούτιν» δείχνουν μια αίθουσα παιχνιδιών με κουλοχέρηδες, ένα σπα και ένα θέατρο μέσα στο αρχοντικό, μαζί με ένα υπόγειο παγοδρόμιο και ακόμη και αμπελώνες στους κήπους. Ο Ναβάλνι ισχυρίζεται πως το κτήμα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μια εκκλησία και ένα strip club, είναι 39 φορές μεγαλύτερο από το Μονακό.
Οι εικόνες αποτελούν μέρος μιας τεράστιας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο μπλογκ του Ναβάλνι, με ένα βίντεο διάρκειας δύο ωρών που καταγράφηκε πριν από την σύλληψή του. «Υπάρχουν απόρθητοι φράκτες, έχει το δικό του λιμάνι, την δική του ασφάλεια, μια εκκλησία, το δικό του σύστημα αδειών, μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ακόμη και το δικό του συνοριακό σημείο ελέγχου. Είναι ένα ξεχωριστό κράτος μέσα στην Ρωσία» λέει ο Ναβάλνι.
Οι καταγγελίες του Ναβάλνι για καθεστώς διαφθοράς
Ο επικριτής του Κρεμλίνου κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως ιδιοκτήτη του κτήματος, το οποίο ισχυρίζεται ότι κόστισε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και φέρεται να χρηματοδοτήθηκε μέσω ενός περίπλοκου καθεστώτος διαφθοράς που αφορούσε τον εσωτερικό κύκλο του Πούτιν. Η έκθεση περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδραστικές κατόψεις που ο Ναβάλνι λέει ότι απέκτησε μέσω ενός εργολάβου.
Η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι κατάφερε να δημιουργήσει τρισδιάστατες εικόνες των εσωτερικών χώρων βάσει των κατόψεων, οι οποίες περιελάμβαναν γυμναστήριο, πισίνα και υπόγειο κελάρι.
«Είναι η πιο μυστική και καλά φυλασσόμενη εγκατάσταση στη Ρωσία»
Ο Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι η περιουσία αυτή χτίστηκε με «τη μεγαλύτερη δωροδοκία στην ιστορία». Σύμφωνα με την έρευνά του, το κτήμα, που βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή που φυλάσσεται σε μεγάλο βαθμό από τις δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας, διαθέτει επίσης μια σήραγγα από το αρχοντικό έως την ακτή. «Είναι η πιο μυστική και καλά φυλασσόμενη εγκατάσταση στη Ρωσία» λέει ο Ναβάλνι στο βίντεο, που έχει ήδη 17 εκατομμύρια προβολές μέσα σε ένα 24ωρο από την δημοσίευσή του στο YouTube. «Δεν είναι εξοχική κατοικία – είναι ολόκληρη πόλη ή μάλλον βασίλειο».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε μία ημέρα αφότου ο Αλεξέι Ναβάλνι, τέθηκε υπό κράτηση μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία, που είχε μεταφερθεί για θεραπεία από την δηλητηρίαση με Novichok τον Αύγουστο.
Ο Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) κατέχει περίπου 7.000 εκτάρια γης που περιβάλλον το ακίνητο και ότι το συγκρότημα χρηματοδοτήθηκε από τους στενούς συμμάχους του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου του Ιγκόρ Σετσίν, επικεφαλής του γίγαντα των ρωσικών πετρελαίων Rosneft και του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα Γκενάντι Τιμτσένκο.
«Ένα ξεχωριστό κράτος με έναν τσάρο: τον Πούτιν»
«Είναι ένα ξεχωριστό κράτος στη Ρωσία. Και σε αυτό το κράτος υπάρχει ένας ενιαίος και αναντικατάστατος τσάρος, ο Πούτιν» λέει ο Ναβάλνι, προσθέτοντας πως ο Πούτιν ήταν σε θέση να δώσει στους ισχυρούς παλιούς του φίλους, θέσεις υψηλού προφίλ σε επικερδή κυβερνητικά έργα και να κρύψει τον πλούτο του μέσω των συμμάχων του. «Οι φίλοι του Πούτιν, οι οποίοι έλαβαν από αυτόν το δικαίωμα να κλέψουν ό,τι ήθελαν στην Ρωσία, τον ευχαρίστησαν χτίζοντας ένα παλάτι για το αφεντικό τους».
Η νέα έρευνα, η οποία καταλήγει με μία έκκληση για τους Ρώσους να ξεσηκωθούν εναντίον των Αρχών, απηχεί ένα βίντεο στο YouTube του 2017, στο οποίο ο Ναβάλνι κατηγόρησε τον τότε πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι ελέγχει μια αυτοκρατορία πολυτελών ακινήτων.
Αυτή η έρευνα πυροδότησε διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας της αντιπολίτευσης.
Η ύπαρξη της περιουσίας στην Μαύρη Θάλασσα και η σύνδεση με τον Πούτιν έγιναν γνωστές για πρώτη φορά το 2010 όταν ο επιχειρηματίας Σεργκέι Κολεντσόφ τα περιέγραψε σε μια δημόσια επιστολή προς τον Μεντβέντεφ.